Sinds kort is Harkboot.nl B.V. een samenwerking aangegaan met het Kenniscentrum voor Ongewenste Woekerende Waterplanten (KOWW), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het bedrijf Datacadabra. In deze samenwerking heeft Harkboot een protocol voor waterplantenbeheer ontwikkeld dat ecologische strategieën combineert met geavanceerde inventarisatiemethoden om ongewenste waterplanten te bestrijden.
Het doel van deze samenwerking
Binnen de samenwerking heeft de RUG een Engineering Doctorate-programma in autonome systemen opgezet. Het doel van de samenwerking is om de bestaande Europese norm CWA 17916 aan te passen en te verbeteren.
Dat doen we door een geautomatiseerd systeem te ontwikkelen om waterplanten te classificeren en beheren. Het systeem zal bestaan uit een netwerk van sensoren dat waterplanten zowel onder als boven de waterspiegel kan detecteren. De sensoren worden gemonteerd op drones en autonome vaartuigen.
De voordelen van deze ontwikkeling
Door gebruik te maken van deze technologie, wordt het mogelijk om het inventariseren en in kaart brengen van waterplanten autonoom te laten verlopen. Gegevens worden real-time ingevoerd in een AI-systeem dat invasieve soorten kan onderscheiden van inheemse flora, op basis van beeldanalyse en andere plantenkenmerken.
Een kijkje in de toekomst
Naast het ontwikkelen van dit protocol is Harkboot ook bezig met het ontwikkelen van een autonome harkboot. De eerste stap is dat de harkboot op afstand bestuurd kan worden, om te testen of er überhaupt op afstand mee gewerkt kan worden.
Vervolgens wordt door middel van AI een zelflerend programma aan het systeem gekoppeld, om ervoor te zorgen dat de boot autonoom kan varen en harken. Uiteraard zitten hier nog wel de nodige haken en ogen aan. Bij een vastgeslagen vijzel zal er bijvoorbeeld altijd menselijk handelen nodig zijn om bijvoorbeeld hout uit de vijzel te verwijderen. Ook het herkennen van beschermde soorten is voorlopig waarschijnlijk een klus voor mensen.
We zijn trots op de samenwerking en de verdere ontwikkeling van de harkmethode, en zijn benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!