HARKBOOT.NL

Verwijderen van ongewenste wortelende  waterplanten met wortel en al

Exoten - Gele Plomp - en vele anderen

In 2023 en 2024 mogen wij van Harkboot.nl BV ons bezig houden met het inventariseren, monitoren en verwijderen van invasieve woekerende waterplanten. Hieronder vallen onder meer Grote Waternavel en Waterwaaier.

In juni 2023 zijn wij vol enthousiasme begonnen met het inventariseren van Grote Waternavel. Dit doen wij doormiddel van een speciaal ingericht online systeem. Waarin inzichtelijk is gemaakt waar en hoeveel er van een bepaalde plant staat.
en we verrast met een bezoek door Willem Wolf, namens de directie van de NEN, die ons de Europese norm voor het verwijderen van wortelende (exotische) waterplanten (CWA17916) uitreikte.

De Grote Waternavel is een woekerende exoot die met juiste weersomstandigheden binnen een zeer korte tijd de gehele watergang kan bedekken. Waterwaaier en Ongelijkbladig Vederkruid zijn ook woekerende waterplanten echter groeien deze voornamelijk onderwater en wortelen deze in de bodem. Omdat deze ondergedoken exoten geen natuurlijke vijand kennen, kan de groei dusdanig zijn dat een  gehele watergang begroeid raakt. Dit kan leiden tot overlast bij de doorstroming van water, waterrecreatie of  beroeps- en recreatievaart.

In juli zijn we begonnen met de eerste verwijderingsronde van Grote Waternavel. Dit doen wij nu nog voornamelijk vanaf het water met werkboten en een handhark, ouderwets handwerk dus! Waar mogelijk wordt er een mobiele kraan ingezet welke vanaf de kade de waterplanten verwijderd. Het belangrijkste van het verwijderen is dat ook alle snippers en stukjes van de plant worden verwijderd om zo her-groei en besmetting tegen te gaan. Hierbij is het ook van belang dat het afvoeren van de plantenresten op de juiste manier gebeurd. Dit om de kans op het besmetting en her-groei zo klein mogelijk te houden.

Voor informatie vanuit de Gemeente Groningen verwijzen wij je door naar de volgende pagina: https://gemeente.groningen.nl/exoten

 

Harkboot.nl BV

Hagen 4
9301 ZJ Roden

Tel. +31 (0) 50 364 1584
info@harkboot.nl
KVK 72022728