Over ons

Hoewel Harkboot.nl BV in 2018 is ontstaan, is de harkmethode die aan de basis van het bedrijf staat al in 2014 bedacht.

Een probleem opgelost

Bedenker Leon Sterk was in 2014 boothuizen in Loosdrecht aan het leegtrekken met een ploegboot. Toen hij de vraag kreeg of hij ook iets aan de waterplanten kon doen, kwam hij op het idee om een grote hark achter de ploegboot te hangen en deze door de bodem te trekken. En daarmee was de eerste harkboot geboren!

Door de jaren heen is de harkmethode verder doorontwikkeld. Samenwerking met partijen als Sportvisserij Groningen Drenthe en Conver  hebben gezorgd voor groei en inzichten waarmee de methode geoptimaliseerd kon worden.

De grootste uitdaging overwonnen

Ging alles dan zonder slag of stoot? Zeker niet! Vooral het krijgen van erkenning bij relevante waterschappen en ecologen was een grote uitdaging. Niet vreemd dat er kritisch meegekeken werd, aangezien de harkmethode zorgt voor beroering van de bodem. Daarom is er sinds de oprichting van het bedrijf al begonnen met het zoeken van wetenschappelijke onderbouwing van de methode, onder andere bij de NVWA en biologen. Daarnaast zijn er bij verschillende waterschappen pilots geweest waarbij de harkmethode is vergeleken met meer conventionele methodes om waterplanten te verwijderen.

Harkboot.nl heeft kwaliteit altijd op nummer 1 gezet en zal dat ook blijven doen. We zijn ervan overtuigd dat deze focus ertoe heeft geleid dat de harkmethode nu regelmatig als erkende beheersmethode wordt ingezet.

Kenniscentrum voor Ongewenste Woekerende Waterplanten

voldoen aan de hoogste eisen

Internatianale erkenning

We zien natuurlijk de toegevoegde waarde van de harkmethode, dat we ervoor willen zorgen dat deze methode ook breder gebruikt kan worden. Daarom hebben we met de NEN in 2021 een NTA ontwikkeld, wat nu als nieuwe standaard geldt als het gaat om het verwijderen van ongewenste wortelende waterplanten. Bovendien wonnen we in 2021 ook een NENnovation Award, waarmee de harkmethode natuurlijk een mooie erkenning heeft gekregen.

Een jaar later is de harkmethode ook vastgelegd in een Europese norm, de CWA 17916, een zogenaamde CEN Workshop Agreement. Als initiatiefnemer van deze norm hebben we samengewerkt met een internationale werkgroep, waardoor de harkmethode nu op Europees niveau aan de hoogste eisen voldoet.

Kenniscentrum Ongewenste Woekerende Waterplanten

KOWW

Harkboot is ook mede-initiatiefnemer van het Kenniscentrum Ongewenste Woekerende

Waterplanten. Dit is een onafhankelijk kenniscentrum dat de norm CWA 17916 gaat uitdragen en controleren. Op deze manier kan de kwaliteit van de harkmethode bewaakt worden.

Waar het schip, of in dit geval de harkboot, eindigt?
Dat is voor ons allemaal een prachtige reis!

Kenniscentrum voor Ongewenste Woekerende Waterplanten

INTERESSE OF EEN VRAAG?

Stuur ons een bericht