Effectief verwijderd met de harkmethode
Inheemse waterplanten verwijderen
De harkmethode is geschikt voor het verwijderen van allerlei soorten waterplanten. Een groot deel van de mogelijke waterplanten die met wortel en al verwijderd kunnen worden, zijn zogenaamde inheemse waterplanten. Hoewel de complete lijst met te bestrijden waterplanten erg groot is, beschrijven we hieronder een aantal veelvoorkomende waterplanten die met de harkmethode effectief verwijderd kunnen worden.
Aarvederkruid
Het aarvederkruid herken je aan het feit dat er altijd 4 bladeren in een krans zitten. Het blad is veervormig en de wortel steekt zo’n 15 centimeter in de bodem. Aarvederkruid groeit onder water en kan jaarrond verwijderd worden.


Kransvederkruid
Het kransvederkruid lijkt op aarvederkruid. De kransen bevatten 4 bladeren, en ook deze waterplant groeit onder water en heeft een wortel die zo’n 15 centimeter in de bodem steekt. Deze waterplant kan jaarrond verwijderd worden.
Hoornblad
Het hoornblad is er in twee varianten: fijn hoornblad en grof hoornblad. Het fijne hoornblad bevindt zich onder water en heeft geen wortels. De bladeren vertakken zich per 3 en de plant is minder stug dan grof hoornblad. Het grof hoornblad heeft ook geen wortels en vertakt bovendien per 2 en behoudt uit het water zijn vorm. Zowel het grof hoornblad als fijn hoornblad wordt het beste in de zomer verwijderd.


Watergentiaan
Watergentiaan is een drijfbladplant met niervormige bladeren, een golvende bladrand en gele bloemen. De watergentiaan wortelt ongeveer 15 centimeter in de bodem en is het beste in de zomer en herfst te verwijderen.
Gele plomp
Gele plomp is een drijfbladplant met eivormige bladeren en driehoekige bladstelen. Tijdens de bloei zijn gele bloemen zichtbaar. De gele plomp is bijzonder hardnekkig te verwijderen, omdat de wortelsystemen groot zijn, over elkaar heen groeien en tot 40 centimeter diep steken. De harkmethode is bijzonder effectief te gebruiken bij gele plomp, die we jaarrond kunnen verwijderen.


Witte waterlelie
De witte waterlelie heeft ronde bladstelen en cirkelronde bladeren. De onderkant van het blad is roodpaars, en in de bloeiperiode zie je witte bloemen. Het wortelsysteem is vergelijkbaar met dat van de gele plomp en kan jaarrond verwijderd worden.
Riet
Riet is een van de meest voorkomende grasachtige oeverplanten in Nederland. De planten zijn te herkennen aan de tarweachtige bloemen en lange, dunne bladeren. Riet groeit met grote wortelsystemen langs de oever en bij ondiep water kan het de gehele waterpartij bedekken. Dit belemmert de doorstroming. Riet is het hele jaar effectief te verwijderen.


Lisdodde
Lisdodde is een grasachtige oeverplant die net als riet kan uitbreiden en stukken waterpartij kan verlanden. De planten zijn in bloeiperiode goed te herkennen aan de ‘sigaar’ als bloem.
De plant maakt sterke wortelsystemen over de bodem, waarna er nieuwe scheuten opkomen en verder groeien. De plant is jaarrond effectief te verwijderen met de harkmethode.
Liesgras
Liesgras lijkt sterk op gras, vandaar ook de naam. Het verschil is dat liesgras kleiner blijft en minder sterk wortelt. Het wordt vaak op voedingsrijke bodems aangetroffen. Verwijderen kan met de harkmethode het hele jaar door.
