HARKBOOT.NL

Verwijderen van ongewenste wortelende  waterplanten met wortel en al

Exoten - Gele Plomp - en vele anderen

In de Weerribben en de wateren rondom Blokzijl zijn waterplanten aangetroffen die niet van nature thuishoren in Nederland. De ook wel genoemde exoten groeien hard en vormen een bedreiging voor de recreatievaart en de waternatuur. Provincie Overijssel, Staatsbosbeheer, Waterschap Drents Overijssel Delta en gemeente Steenwijkerland slaan de handen ineen om dit probleem aan te pakken en starten in november met het bestrijden van de exoten.

Exoten komen in het water terecht door het legen van een aquarium of het opschonen van een vijver, waarbij de restanten in het water zijn gegooid. Eerder dit jaar is een inventarisatie in de Weerribben en de omgeving van Blokzijl uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel. De exoten Waterwaaier (Cabomba caroliniana), Vallisneria en Verspreidbladige waterpest zijn toen aangetroffen. Deze soorten groeien snel uit tot grote ‘wolken’ in het water en verdringen de waterplanten die er van nature thuishoren.

Gezamenlijke aanpak

In de maanden november en december worden de exotische planten met een speciale harkboot verwijderd. Een ‘drijfscherm’ moet voorkomen dat de planten tijdens de werkzaamheden afdrijven. Naast deze verwijderactie werken bovengenoemde partijen op dit moment aan een bestrijdingsplan voor de komende jaren.

Recreatievaart

Het seizoen van de recreatievaart loopt ten einde. Toch kan deze groep een verschil maken om de verspreiding van de exoten tegen te gaan. De partijen zien dat de planten in stukjes breken als men door de ‘wolk’ van exoten vaart. De afgebroken ‘stukjes’ groeien vervolgens uit tot nieuwe exoten. Om verspreiding te voorkomen, wordt geadviseerd om niet door de ‘wolk’ te varen. Mocht dat te laat zijn, is het belangrijk om de waterplanten uit de schroef te halen en weg te gooien in een speciale groenbak in de haven. De planten kunnen ook op de oever worden gelegd, minimaal 1 meter vanaf de waterkant.

Zie ook: https://www.wdodelta.nl/gezamenlijke-aanpak-bestrijden-exotische-waterplanten-in-weerribben-en-blokzijl


Harkboot.nl BV

Hagen 4
9301 ZJ Roden

Tel. +31 (0) 50 364 1584
info@harkboot.de
KVK 72022728